Aktiviteter
Här har vi samlat olika utbildningar, föreläsningar och annat som vi tror kan intressera dig. De flesta aktiviteter är framtagna just för dig som är medlem i Impact Accelerator. För att göra det enkelt har vi lagt alla aktiviteter i datumordning i vårt kalendarium här nedanför.
Från och med hösten 2023 spelar vi in våra nätverksspecifika föreläsningar som finns tillgängliga för medlemmar i nätverket. De hittar du längst ner i kalendariet under Tidigare aktiviteter.
Kalendarium
365 dagar om året
24/7
Online
DIploma
Flexibla online-utbildningar
Vi samarbetar med Diploma Utbildning som erbjuder kring 500 kortare utbildningar inom områden som ekonomi, sälj & marknad, verksamhetsutveckling, kommunikation, personlig utveckling med mera.
Du får tillgång till utbildningarna på din dator, iPad eller smartphone och kan genomföra dem i valfri takt när det passar dig.
Dölj
23 november
12.00 – 13.00
Online
Hållbara Sara
Från klimatångest och utmattning till företagsverksamhet
Inspirerande föreläsning om att bli sjuk av stress och klimatångest och hur man kan vända ångest till handlingskraft och hållbart företagande.
Sara är avfallsingenjören som drabbades av klimatångest men som blev sjuk av stress. I den här föreläsningen berättar Sara om sin resa som utbränd från sitt gamla jobb som avfallsingenjör och hållbarhetsambassadör på jobbet, hemma och i sociala medier som ”hallbarasara”. Hon förklarar även hur en utmattningsdepression förändrat synen på hur vi lever våra liv; på klimatet, karriärsnormer, konsumtion och om hur ett hållbart liv och företagande gjort livet bättre.
Dölj
23 november
18.30 – 20.00
Online
coompanion
Få förståelse för din verksamhets siffror
Hur läser man och förstår ekonomirapporter i styrelsearbetet? Vi går igenom hur man läser resultat- och balansrapporter samt årsredovisning och tipsar om vad du som styrelseledamot speciellt bör ha koll på.
Ylva Eriksson, redovisningskonsult vägleder och diskuterar. Speciellt lämpligt för dig som är ny i styrelsearbete eller i övrigt som känner att du vill bättra på dina kunskaper om att förstå den ekonomiska redovisningen.
Dölj
28 november
12.00 – 13.00
Online
mikrofonden sverige
Finansieringsbuketten
Det finns många olika sätt att finansiera start av företag och kooperativ. Vid detta tillfälle går Jan Svensson igenom ett stort antal finansieringsverktyg, t.ex. crowdfunding, sponsring, bankfinansiering, riskvilligt kapital, garantier, leasing, ägarkapital mm.
Dölj
4 december
18.00 – 19.15
Online
skatteverket
Moms – vad moms är och hur du redovisar den till Skatteverket
Ett webbseminarium för dig som startar företag och vill veta hur moms fungerar. Vi berättar vad du behöver veta för att kunna redovisa den till Skatteverket. Du har också möjlighet att ställa frågor och få svar i vår chatt.
Under webbseminariet får du information om:
* vad ingående och utgående moms är
* när du kan få tillbaka momsen på företagets inköp
* skillnaden mellan bokslutsmetoden och faktureringsmetoden
* hur och när du ska redovisa moms till Skatteverket
Dölj
15 december
10.00 – 11.15
Online
skatteverket
Arbetsgivare del 1 – betala ut lön och andra ersättningar
Det här är del 1 av 2 seminarium i en serie som vänder sig till dig som är arbetsgivare. Varje del är fristående.
Ett webbseminarium för dig som anställer personal för första gången. Vi visar praktiska exempel och under seminariet kan du ställa frågor och få svar direkt i en chatt.
Under webbseminariet får du information om bland annat:
* vad du behöver tänka på som arbetsgivare
* hur du gör skatteavdrag och beräknar arbetsgivaravgifter
* Växa-stöd
* förmåner och kostnadsersättningar
Dölj
11 januari
10.00 – 11.00
Online
skatteverket
Arbetsgivare del 2 – lämna uppgifter i e-tjänsten Arbetsgivardeklaration
Det här är del 2 av 2 seminarium i en serie som vänder sig till dig som är arbetsgivare. Varje del är fristående.
Ett webbseminarium för dig som ska redovisa lön, förmån och skatteavdrag i arbetsgivardeklarationen. Vi visar praktiska exempel och under seminariet kan du ställa frågor och få svar direkt i en chatt.
Under webbseminariet får du information om bland annat:
* hur e-tjänsten Arbetsgivardeklaration fungerar
* hur du redovisar lön, skatteavdrag m.m
* hur du gör om det blir fel
Dölj
Tidigare aktiviteter
22 november
18.30
Online
coompanion
Att finansiera utveckling hos föreningar, kooperativ och sociala företag
Vi går igenom olika sätt att finansiera utveckling
och förutsättningar för att vara finansierbar:
– Olika stöd och bidrag för utveckling
– Mikrofondens erbjudanden och vad krävs för
att en sökande ska kunna söka kreditgaranti,
förlagslån eller få en investering
– IOP, Idéburna offentliga partnerskapsavtal -vad är det?
Dölj
16 november
12.00 – 13.00
Online
Oh my
Tips och trix för en bättre webb
Lär dig hur du skapar en hemsida för dina besökare, gör den tillgänglig för alla, skapar bättre UX-copy och arbetar med etisk design i den digitala världen!
Dölj
9 november
12.00 – 13.00
Inspelning tillgänglig
Hållbara Sara
Slow business – hållbart företagande
Lär dig principen för ”slow business” och våga ifrågasätta vedertagna normer om hur och varför företag kan och ska bedrivas. Ifrågasätt tillväxt: för vems skull och på vems bekostnad ska bolag växa och hur? Föreläsningen går igenom hur ”slow business” kan leda till kreativitet och ett varaktigt välmående bortom normerna för hur företag ska bedrivas och myten om företag som enbart vinstdrivande. Hur du och ditt företag kan blomstra utan att överskrida dina – eller planetens gränser.
Dölj
2 november
12.00 – 13.00
Inspelning tillgänglig
oh my
Utveckla dina affärer med Business Model Canvas
I den här lunchföreläsningen fokuserar vi på hur vi kan utveckla vår affärsmodell med hjälp av Business Model Canvas och Value Proposition Canvas. Hur skapar vi ett värdeerbjudande, och hur kan vi tänka kring kundsegment? Och hur hänger allt ihop? Kan vi optimera affären genom återkommande intäkter innan vi tar kostnader? Men framförallt, hur kan vi på sikt skala upp vår affärsmodell?
Dölj
25 oktober
12.00 – 13.00
Inspelning tillgänglig
hållbara sara
Cirkulära affärsmodeller i praktiken
Ekonomisk hållbarhet och cirkulär ekonomi – vad är det? Ett ekonomiskt system som utvecklas och bygger på återskapande och cirkulära faktorer – till skillnad från dagens linjära ekonomi. Hur kan din affärsidé och din affärsmodell bli mer resurseffektiv och cirkulär? Den här utbildningen syftar till att höja kunskapen om cirkulära materialflöden och affärsmodeller genom praktiska exempel och företag som finns redan idag.
Dölj
24 oktober
10.00 – 16.00
Online alt. på plats i Umeå
SOCIAL INNOVATION I NORR
Konferensen Social Innovation i Norr
Hur skapas samhällen som är attraktiva med hjälp av sociala värden? Hur kan sociala innovationer bidra och vilka roller kan axlas av vilka aktörer i det stora samhällspusslet? Ta del av aktuella framgångar och utmaningar – i stad och landsbygd.
Du som inte har möjlighet att delta på plats i Umeå kan följa konferensen digitalt.
Dölj
19 oktober
12.00 – 13.00
Inspelning tillgänglig
Oh my
Vässa närvaron på dina sociala medier
Hur många inlägg/vecka ska man publicera egentligen? Behöver man finnas på alla kanaler? Och vad ska man egentligen publicera? Vi guidar er genom sociala medie-djungeln och hjälper er hitta rätt kanaler och innehåll för just er verksamhet och målgrupp.
Dölj
19 oktober
18.30 – 20.00
Online
coompanion
Föreningssamverkan i Skålan
Föreningssamverkan i Skålan – hur kan föreningar samarbeta för att dela gemensamma resurser?
Bengt Karlström berättar om hur föreningssamverkan i byn Skålan ser ut. I Skålan i Bergs kommun finns en organiserad föreningssamverkan.
Dölj
5 oktober
12.00 – 13.00
Inspelning tillgänglig
Oh my
Så får du nöjdare kunder
Hur kan en stor e-handels kraschade sajt vändas till ett tillfälle att bygga varumärke? Under denna föreläsning kommer ni få svar på det och få veta mer om värdet att se på ert företag genom användarnas ögon. Om vi har koll på hela användarupplevelsen så kan vi både rädda upp eventuella fallgropar där det finns en risk att en kund väljer bort er, och skapa minnesvärda upplevelsepeakar som skapar nöjda, lojala, återkommande användare, kunder och ambassadörer.
Dölj
28 september
12.00 – 13.00
Inspelning tillgänglig
hÅLLBARA SARA
Så bygger du hållbart företag
Utbildningen ger handfasta tips steg-för-stag och område för område för hur du kan bygga hållbart företagande från start eller genomföra en hållbarhetsomställning. Man får också en genomgång över varför företag ska ställa om och anpassa sig till den stora hållbarhets-omställningen som sker. Deltagarna får tips och handfasta råd för man kartlägger, analyserar, utvecklar, sätter upp hållbara mål samt följer upp och kommunicerar sitt hållbarhetsarbete.
Dölj
21 september
12.00 – 13.00
Inspelning tillgänglig
Oh my
Jobba strategiskt med arbetsgivarvarumärket
Denna lunchföreläsning bygger vidare på föreläsningen om strategiskt varumärkes-arbete. Hur kopplar vi ihop vårt varumärkesarbete för att bäst rekrytera, behålla och utveckla medarbetare? Vad är gemensamt i varumärkesplattformen och vilka delar skiljer sig åt? Hur kan vi paketera vårt erbjudande på ett attraktivt sätt?
Dölj
19 september
12.00 – 13.00
Inspelning tillgänglig
Mikrofonden sverige
Bootstrapping – Starta företag utan kapital
Hur kan du starta ett företag med 1000 kr på fickan? Jan Svensson går igenom några bootstrappingstrategier som syftar till att minimera kapitalbehovet. T.ex. låna, dela och hyra resurser. Offentliga resurser, volontärer mm.
Dölj
14 september
12.00 – 13.00
Inspelning tillgänglig
Hållbara Sara
Att ställa om till hållbart företagande
Vad är hållbart företagande och hur hänger de tre dimensionerna ekologisk, social och ekonomisk hållbarhet ihop? Hållbarhet är inte en övergående trend och precis som globaliseringen och digitaliseringen kommer ”hållbariseringen” att förändra spelreglerna för företag på marknaden.
I den här utbildningen går vi igenom de övergripande strukturella frågorna inom politik, forskning och globala överenskommelser som företag idag måste förhålla sig till.
Syftet med utbildningen är att den som driver företag eller är på väg att starta ett företag ska förstå hur spelplanen håller på att förändras och vilka möjligheter som finns med att bygga hållbart företag från start.
Dölj
24 augusti 2023 –
juni 2024
Distans med närträffar
Coompanion i samarbete med Jakobsbergs folkhögskola
Kooperativt ledarskap
För dig som är, eller har ambitionen att bli, chef/ledare i en kooperativ verksamhet eller ett socialt företag. Här möts ledare som är övertygade om att det går att förena samhälls- och affärsnytta. Du fördjupar din självkännedom och stärker din genomslagskraft, men får också redskap för att bygga hållbara, värdeskapande verksamheter som samskapar mer med andra.
Dölj
7 september
12.00 – 13.00
Inspelning tillgänglig
oh my
Vässa ditt strategiska varumärkesarbete
Alla varumärken bygger på samma grunder. Om vi kan få koll på byggstenarna, jobba strategiskt med våra grunder och vår position så kan vi sikta på att vara unika snarare än att vara bäst. Att vara bäst, billigast, snabbast är som regel alltid dyrare än att vara unik.
Dölj